Zo maak je de Snoerboer-kerstlamp!

< Terug naar overzicht

 Zo maak je de Snoerboer-kerstlamp! 

Is jouw huis al helemaal klaar voor de feestdagen? Zo niet; niet getreurd! Wij helpen je graag een handje om je woning feestdagen-proof te krijgen. Bijvoorbeeld met een zelfgemaakte Snoerboer-lamp. Hoe? Dat lees je hieronder!

Snoerboer BlogSnoerboer Blog

STAP 1 - de boodschappenlijst

Voor deze Snoerboer kerstlamp heb je de volgende onderdelen nodig:

STAP 2 - Monteer de fitting aan je snoer

We beginnen “achterstevoren” door de donkergroene fittinghuls, de trekontlaster en de bovenkant van de fitting alvast over het snoer te schuiven. Daarna plak je, zo’n drie cm van het uiteinde van de kabel, een stukje plakband rondom het snoer. Vervolgens knip je (héél voorzichtig) rondom het snoer de kunststof mantel van de kabel door. Schuif het kleine stukje snoer vervolgens van de kabel af zodat de bruine en de blauwe kabel zichtbaar worden. Hierna strip je een centimeter van het einde de kunststof buitenzijde van de bruine en blauwe draden af. Doe dit ook weer heel voorzichtig zodat je de koperdraadjes niet beschadigt. Vervolgens pak je het contactplaatje van de fitting erbij. Zorg ervoor dat de koperdraadjes niet uitsteken (draai ze indien nodig nog een beetje in elkaar) en bevestig ze vervolgens in het contactplaatje van de fitting. Draai de schroefjes aan en check nog eens of de koperdraadjes nergens uitsteken. Je kan nu het contactplaatje in de bovenkant van de fitting plaatsen en het onderste deel van de fitting erop draaien. Draai vervolgens de trekontlaster bovenin je fitting, draai het kleine schroefje vast op je snoer en schuif de huls over je fitting heen. Het eerste deel zit erop, check!

Snoerboer BlogSnoerboer Blog

STAP 3 - Sluit de stekker aan

De volgende stap is de stekker aan het snoer monteren. Draai de schroef uit de stekker en schuif de huls van het binnenwerk af. Plak weer een plakbandje rondom het snoer op zo’n drie centimeter van het einde. Knip, met net zoveel beleid als bij de fitting, je snoer rondom door. Schuif wederom de mantel van je kabel af, strip de uiteinden van de koperdraadjes en plaats de gestripte stukken in de daarvoor bestemde openingen in de pinnen van de stekker. Steken er geen draadjes uit? Draai dan de schroeven vast. Je kan, als je dezelfde stekker gebruikt als voorgeschreven, ook het palletje vooraan het binnenwerkje los te draaien. Hier klem je het snoer uiteindelijk ook nog onder, wat zorgt voor een nette én veilige afwerking. Zitten je snoer vast in de daarvoor bestemde plekken? Draai dan ook de schroeven van het palletje aan en schuif de huls over de stekker heen. Draai de schoef aan en, je raadt het al, je gemonteerde stekker is een feit!

Snoerboer BlogSnoerboer Blog

STAP 4 - Het einde is in zicht

Nu mag je de lamp in de fitting draaien. Voor de Snoerboer kerstlamp is gekozen voor de geruite ledglobe van SPL; feestelijker kan bijna niet! De vlakjes in de bollamp zorgen voor een vrolijk en sfeervol effect, zelfs als de lamp niet aanstaat. Een pluspunt is dat deze ledlamp ook super zuinig is. Met een wattage van slechts 5,5W levert hij namelijk 400Lumen aan warm wit licht op. De perfecte sfeermaker dus. Heb je je voorkeur toch laten vallen op een andere lichtbron? Dat kan natuurlijk ook; jij bent immers de designer!

Snoerboer BlogSnoerboer Blog

STAP 5 - Ben je er klaar voor?

Goed, het uur van de waarheid is aangebroken. Steek de stekker in het stopcontact en kijk of je lampje het doet. Geen succes? Check dan eerst of je je lamp goed genoeg in de fitting hebt gedraaid. Als dat nog niets oplevert, loop dan al je aansluitingen nog even na; misschien is er ergens iets losgeschoten. Zorg er wel voor dat je eerst je lampje van de stroom afkoppelt.

Extra’s

Mocht je het handiger vinden om je lampje middels een schakelaar aan- en uit te schakelen, dan kan je ook nog een snoerschakelaar toevoegen aan je constructie. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Bekijk de video met de montage-instructie voor snoerschakelaars.

Ook kan je in plaats van een stekker je lampje middels een kroonsteentje en een plafondkap aan je plafond bevestigen. De keuze is reuze!

Deel jij het eindresultaat met ons?

Dat vinden wij gaaf! Deel 'm via @snoerboer of #snoerboer en wie weet zie jij jouw lamp binnenkort voorbij komen op een van onze social media kanalen.

06 december 2017