Welke lichtkleur heb ik nodig?

< Terug naar overzicht

Aarden hoofdfoto

 Welke lichtkleur heb ik nodig? 

Zie je door de lichtkleuren het bos niet meer? Daar kunnen wij ons wel iets bij voorstellen. Daarom krijg je in deze blog een minicursus lichtkleuren slash kleurtemperaturen slash Kelvin. Vanaf nu kies je altijd de juiste lichtbron voor de juiste toepassing! Of eh, je krijgt er in ieder geval de handvatten voor ;-) Er zijn verschillende elementen waarop je lichtbronnen van elkaar kunt onderscheiden. Naast het formaat en het type fitting spreek je bijvoorbeeld ook van lichtopbrengst in Lumen, kleurechtheid weergegeven in CRI of lichtkleur in graden Kelvin. Door te bepalen wat de toepassing wordt van jouw lichtpunt kan je een lichtbron uitzoeken met de juiste specificaties. In dit blog gaan we in op lichtkleur, hoe deze uitgedrukt wordt in Kelvin en wat dit alles betekent voor het eindresultaat.

In de praktijk

Maar goed, wat betekent deze waarde? In de wereld van huis-tuin-en-keukenverlichting loopt de range Kelvin van ongeveer 1800 tot pakweg 6500 graden Kelvin. De schaal Kelvin is veel uitgebreider dan enkel deze range, maar laten we niet te hard van stapel lopen. Grofweg kan deze range onderverdeeld worden in vier categorieën:

1800 tot 2500 - Zeer warmwit licht
- Echte sfeermakers

We beginnen met de “laagste” categorie kleurtemperaturen. Van alle lichtbronnen binnen deze categorie is die met 1800K de allerwarmste. Eigenlijk zijn alle lampen binnen deze selectie echte sfeermakers. Warm, oranjeachtig licht en getint glas zijn zeer gebruikelijk. Voorheen werden lampjes tot 2000K ook wel flamelampen genoemd. Hieronder (links) zie je de Snoerboer dimbare led kooldraad gouden globe met een lichtkleur van 2100K. Het goud getinte glas versterkt de warmte die de lichtbron uitstraalt. Rechts zie je de Snoerboer dimbare led kooldraad globe met een lichtkleur van 2300K, ietsjes minder warm ook mede door het heldere glas.

Snoerboer BlogSnoerboer Blog

2500 tot 3000 – Warmwit licht
– Geschikt voor de meeste toepassingen

Een “gewone” gloeilamp die je in ieder huis nog wel kan vinden heeft normaal gesproken een lichtkleur van zo’n 2700 graden Kelvin. Warmwit licht waarbij je prima kan lezen, een maaltijd kan koken of kunt recreëren. Halogeenlampen hebben over het algemeen een iets hoger aantal graden Kelvin; zo rond de 2900K is gebruikelijk. Deze lichtkleur wordt omschreven als warmwit, is heel gangbaar en geschikt voor meerdere toepassingen. Gezellig en tóch tamelijk praktisch. Zie hieronder (links) de Calex Softline led globe opaal met een lichtkleur van 2700K. Let wel: doordat het glas opaal is oogt hij wat 'witter' dan reguliere 2700K lampen. Lampen in deze range zijn geschikt voor vele toepassingen omdat hij op een gezellige wijze toch nog praktisch licht levert.

3000 tot 4000 – Koelwit licht
– Minder gezellig, wel heel praktisch

We gaan een stapje koeler! We zijn aangekomen bij de lichtkleur die als koelwit of cool white omschreven wordt. Een goede lichtkleur om bij te werken, te tekenen of wanneer je graag actief wilt blijven. Niet het sfeervolste licht, maar productiviteit gegarandeerd! Veel spaarlampen en TL-balken zijn in de lichtkleur koelwit te verkrijgen. Neem bijvoorbeeld de Calex koelwit spaarlamp globe met 4000K (zie rechtsonder).

Snoerboer Blog

4000 tot 6500 – Daglicht
– Puur praktisch

Nu is het gezellige er wel echt af hoor ;-) Aangekomen bij deze categorie wordt het licht steeds koeler. Het gaat zelfs richting blauw! Binnen deze range vallen lichtbronnen die de classificatie van koelwit tot daglicht krijgen. Ben je op zoek naar een lichtbron die de kleur van het daglicht kan nabootsen? Kies er dan een binnen deze categorie! Ook lampen ten behoeve van fotografie behoren tot deze range. Zoals je hieronder ziet is de Wiva led daglicht met opaalglas in 6000K niet bepaald sfeervol, maar wel bijzonder geschikt voor in je werk- of fotostudio.

Snoerboer Blog

Tot zover de minihandleiding lichtkleuren ontcijferen! Mocht het je nog een beetje duizelen, ga dan terug naar de basis; hoe lager het aantal graden Kelvin, hoe warmer de lichtkleur. Heb je toch nog een vraag, stel 'm aan onze klantenservice!

15 juni 2018