Wat is een trekontlaster?

< Terug naar overzicht

Wat is een trekontlaster?

Wat is een trekontlaster?

Als je weleens een lampje hebt samengesteld of gedemonteerd ben je ‘m ongetwijfeld tegengekomen: de trekontlaster. Vraag je je nou al een tijdje af wat dit onderdeel precies is, wat het doet en waarom het onmisbaar is? Dan is dit verplichte kost. In dit blog geven we je antwoord op de vraag: wat is een trekontlaster?


Het onderdeel

Een trekontlaster (ook wel treko genoemd) is een klein lamponderdeel dat zorgt voor een solide constructie. Het uiterlijk van dit onderdeel is niet altijd hetzelfde en dat geldt ook voor de plek waarop je ‘m treft, maar essentieel is ‘ie wél! Hieronder lees je om te beginnen welke verschillende trekonlasters er zijn.

Trekontlaster plafondaansluiting

Een trekontlaster plafondaansluiting lijkt een beetje op het lipje dat je van een blikje haalt als je het opent. Er zitten drie gaatjes in; twee om je snoer doorheen te lussen en een derde om het geheel mee aan een haakje te hangen. Daarmee ontzie je het aansluitpunt aan je plafond en zorg je ervoor dat je lamp stevig hangt.

Reguliere trekontlaster

Deze trekontlaster heeft het meest weg van een dopje. Er zit een klein schroefje in waarmee je je treko vastdraait op het snoer en een stuk schroefdraad waarmee je ‘m in de fitting kan draaien. Er bestaan ook trekontlasters die schroefdraad aan de binnenzijde hebben; die zijn ideaal als je gebruik maakt van een draadeindje. Deze reguliere trekontlaster kan je zowel op een fitting als, in combinatie met een moertje, bij een plafondkap gebruiken.


Snoerboer Blog: trekontlaster plafondaansluitingSnoerboer Blog

Klemnippel

De naam van dit onderdeel doet je misschien denken aan de Superbowl van 2004 – maar niets is minder waar ;-) Dit onderdeel heeft eigenlijk dezelfde functie als de reguliere trekontlaster hierboven, maar in plaats van een schroefje aandraaien, draai je bij een klemnippel de boven- en onderkant op elkaar. Hierdoor klemt het geheel vast op je snoer. Soms is er sprake van een kunststof onderdeel wat tussen de twee delen van de klemnippel geplaatst wordt en wat het klemmechanisme ondersteunt. Net als bij de reguliere trekontlaster kan je de klemnippel met een moertje ook gebruiken om je plafondkap op z’n plek te houden.

Snoerboer BlogSnoerboer Blog


Functie trekontlaster

Een trekontlaster heeft eigenlijk twee doelen; een esthetisch en een functioneel doel. Laten we beginnen met het belangrijkste; het functionele. Als je een fitting aan een snoer monteert zal je merken dat je je snoer eigenlijk nergens anders aan monteert dan de schroefjes onder de contactpunten. Voor het circuit levert dit geen problemen op; je lampje doet gewoon wat hij moet doen. Maar vooral als je een hanglamp gaat maken is dit eigenlijk de enige manier waarop je constructie vast zit. Dat betekent dat het gewicht van je fitting en je lichtbron hangt aan slechts twee draadjes in die twee kleine schroefjes. Je kan het je misschien al voorstellen; maar dat is niet de meest solide manier van een lamp ophangen. Als je een trekontlaster toevoegt aan je constructie ontzie je de aansluiting met de twee kleine schroefjes en zorg je ervoor dat het snoer stevig aan je fitting vastzit. Succes gegarandeerd!

De andere functie van een trekontlaster is de esthetische. Het toevoegen van een trektontlaster aan je constructie zorgt namelijk voor een nette afwerking. Je ziet geen gestripte stukjes snoer meer en eventuele rafeltjes stop je netjes weg. Ook een plafondkapje voor een fraaie afwerking hou je netjes op z’n plek met dit vernuftige onderdeel. Alleen maar voordelen, zoals je leest!


Werking bij plafondkap

Ook bij een plafondkap is het gebruik van een trekontlaster erg handig en vaak zelfs noodzakelijk. Ónder de kap, bij het aansluitpunt met je kroontsteentje, kies je voor een trekontlaster plafondaansluiting. Als je vervolgens gebruik maakt van een plafondkapje om dat aansluitpunt af te dekken, is een gewone treko of klemnippel essentieel om je kap op z’n plek te houden. De werking is eigenlijk heel eenvoudig; je combineert de trekontlaster met een M10 ring die je in de kap plaatst en drukt je plafondkap tegen het plafond. Check (voorzichtig) of je draad goed vast zit aan het haakje in je plafond en draai vervolgens je trekontlaster of klemnippel vast op het snoer. Als je je kap nu loslaat blijft deze hangen op het snoer - de treko houdt ‘m op z’n plek!

Snoerboer BlogSnoerboer Blog


Conclusie: doen!

Dus; twijfel je of je wel een trekontlaster nodig hebt? Wij zeggen; doen! Voor een solide constructie, een duurzaam resultaat én een nette afwerking is dit onderdeel the way to go. Weet je niet zeker welke trekontlaster het beste resultaat oplevert voor jouw lamp of waar je uit kan kiezen? Bekijk dan hier het overzicht van alle treko’s of neem contact op met onze klantenservice.


10 augustus 2018