Wat is CRI?

< Terug naar overzicht

Wat is CRI?

Wat is CRI?

'Ledlamp met een CRI >90', 'zeer accurate kleurweergave', 'waarheidsgetrouwe kleurweergave', je hebt het vast eens op een verpakking zien staan of bij een lichtbron in onze shop. Maar wat betekent CRI dan precies? Binnen 3 minuten weet jij wat CRI is en wat je ervan moet onthouden. Lees gauw verder.


Wat betekent CRI?

CRI is een afkorting voor Color Rendering Index. Oftewel kleurweergave-index. Het is een maat die van 0 tot 100 loopt en waarmee je de kwaliteit van kleuren bij gebruik van een lichtbron meet. En met ''lichtbron'', in de volksmond ook wel lampje genoemd, bedoelen we het onderdeel dat licht geeft :-) . Hoe hoger de waarde, des te realistischer de kleurweergave. En dan hebben we het niet over de kleur van de lichtbron zelf, maar over het effect ervan op de kleuren in zijn omgeving.

Een goed voorbeeld hiervan is wanneer je in de kledingwinkel staat en stiekem even naar buiten wil om te kijken of dat rood je wel goed staat. Of wanneer je muurverf in een prachtig, grijsgroene kleur koopt en dat hij op de huiskamermuur tóch op modder lijkt. We horen je frustratie: 'Hoe dan?!' Inderdaad, balen! Je begrijpt nu: het is de CRI die parten speelt. Tenzij je lampje zelf een buitengewoon warme lichtkleur heeft... Hierover later meer.

Om duidelijk te maken hoe CRI werkt zijn er tal van foto's van een appel. Ja, een appel. Hoe, wat, waarom? Nou, we laten het je zien, want we hebben de befaamde appel-truc zelf ook maar eens gedaan. Neem een lamp met een CRI van méér dan 90 (afbeelding links) en eentje met een CRI van 80 (afbeelding rechts). Je ziet direct wat het met de appel doet, toch?

Snoerboer BlogSnoerboer Blog


Wat is Kelvin? Lichtkleur in een notendop

Nu we het toch over kleuren hebben, willen we je graag kennis laten maken met Kelvin. Kelvin heeft namelijk - net als CRI - invloed op hoe je kleur beleeft.

Kelvin geeft de kleurtemperatuur van je lichtbron aan. Ook wel aangeduid met de letter K. De schaal van Kelvin loopt in de wereld van verlichting van 1800 tot en met 6500. Van extra warm wit naar koud wit, zoals afgebeeld hieronder. Hierbij heeft een lamp met 1800K de kleur van een kaarsvlam en eentje met 6500K de kleur van daglicht op 't moment dat de zon op zijn hardst schijnt. Meer over lichtkleur weten? Lees onze blog genaamd Welke lichtkleur heb ik nodig?

Snoerboer BlogSnoerboer Blog


Kelvin en CRI - in de praktijk

Als het goed is (althans, we hopen het) gaat het kwartje nu vallen. Een lichtbron met een kleurtemperatuur van 2500K kan dezelfde CRI hebben als eentje met 4000K. Waarom het dan toch anders lijkt? De kleurtemperatuur kan namelijk zorgen voor een andere waarneming van de kleuren. Staar je daarom niet blind op de CRI-waarde. Zoals je ziet heeft meneer Kelvin ook invloed op je kleurbeleving.

Voor optimale verlichting kijk je dus eerst naar de toepassing van je licht. Wil je gezellig licht of praktisch licht? Bepaal je gewenste kleurtemperatuur. Wil je vervolgens dat kleuren zo zuiver mogelijk weergegeven worden? Kies dan voor een lichtbron met een CRI hoger dan 90.


Conclusie

Wil je dat je make-up perfect zit, je kunstwerk mooi uitgelicht wordt of dat je de juiste kleuren gebruikt aan de tekentafel, dan heb je verlichting nodig met een CRI hoger dan 90. Let hierbij ook op de kleurtemperatuur (Kelvin) van je lichtbron.

Heb je niet zoveel met kleurbeleving dan kan een CRI van 80 voldoende zijn. Ga je voor een CRI-waarde die lager ligt, houd er dan rekening mee dat de kleuren in je omgeving minder realistisch weergegeven worden.


Benieuwd naar onze collectie lichtbronnen?

Als je nieuwsgierig bent geworden naar onze collectie lichtbronnen; we hebben ze voor je gesorteerd op CRI - passend in het thema :-)

Tot dusver de minicursus CRI begrijpen. Heb je nog vragen; geen punt. Onze klantenservice praat je graag bij.

20 maart 2019