Meerdere lampen aansluiten op één lichtpunt? Zo doe je dat.

< Terug naar overzicht

 Meerdere lampen aansluiten op één lichtpunt?  
 Zo doe je dat. 

We snappen het helemaal: zo'n tros met lampen is écht heel gaaf en ze passen echt overal in je huis. Maar... hoe sluit je meerdere lampen aan op één lichtpunt? Het is makkelijker dan je denkt. Echt. Wij hebben namelijk een ingenieus productje (want het is heel klein) in de webshop dat je hierbij helpt: de zogenaamde lasklem. Het is eigenlijk een versimpelde knoop die ervoor zorgt dat alle stroomdraden op de juiste manier met elkaar verbonden zijn en waardoor iedere aangesloten lamp brandt.

Klinkt dit nog steeds complex? Blijf lezen, want binnen no-time heb jij je tros met lampen zelf opgehangen.

De eerste vraag: Hoeveel lampen wil je ophangen?

Als je dat weet, dan kan je precies uitrekenen hoeveel lasklemmen je nodig hebt. Wel zo handig. Je hebt trouwens altijd een even aantal lasklemmen nodig, omdat je een verdeling gaat maken tussen de bruine en blauwe koperdraden.

De rekensom hebben wij alvast voor je gemaakt, dus je hoeft alleen nog maar te beslissen hoeveel lampen je wilt ophangen. Daar gaat ie:

  • 1 snoer/lamp uit 1 lichtpunt:                  2 x WAGO 2-gaats
  • 2 snoeren/lampen uit 1 lichtpunt:           2 x WAGO 3-gaats
  • 3 snoeren/lampen uit 1 lichtpunt:           2 x WAGO 5-gaats
  • 4 snoeren/lampen uit 1 lichtpunt:           2 x WAGO 5-gaats
  • 5 snoeren/lampen uit 1 lichtpunt:           2 x WAGO 5-gaats + 2x WAGO 3-gaats
  • 6 snoeren/lampen uit 1 lichtpunt:           4 x WAGO 5-gaats
  • 7 snoeren/lampen uit 1 lichtpunt:           4 x WAGO 5-gaats
  • 8 snoeren/lampen uit 1 lichtpunt:           4 x WAGO 5-gaats + 2 x WAGO 3-gaats
  • 9 snoeren/lampen uit 1 lichtpunt:           6 x WAGO 5-gaats

STAP 1 - Haal de elektriciteit van je lichtpunt

Ja, doe dit. Neem geen onnodige risico's, we willen je nog niet kwijt. Dus zet nou maar gauw die aardschakelaar om. Op naar de volgende voorbereiding: het strippen van je strijkijzersnoeren (deze video helpt je daarbij). Klaar? Pak de lasklemmen erbij en door naar stap 2.

STAP 2 - Open de lasklemmen 
LET OP: op de onderstaande afbeeldingen representeert het oranje snoer de koperdraden die vanuit je lichtpunt komen.

Goed, pak de lasklemmen erbij en duw de oranje klepjes open tot ze rechtop (omhoog) staan. Pak je gestripte snoeren en scheidt de bruine van de blauwe koperdraden.


Snoerboer BlogSnoerboer Blog

STAP 3 - Bevestig de koperdraden in de lasklemmen

In de gaten van de ene lasklem bevestig je alle bruine koperdraden, in de andere lasklem stop je alle blauwe koperdraden. Je klemt de koperdraden vast in de lasklem door de klepjes weer dicht te klikken. Tot slot doe je hetzelfde met de koperdraden uit het plafond: bruin bij bruin, blauw bij blauw.

Je hangt de snoeren zoals je ze wilt, je draait de lampen erin, stroom erop en de schakelaar om. That's it - appeltje eitje toch?!

Snoerboer blogSnoerboer Blog

Wat als je meer dan twee lasklemmen gebruikt?

Dat kan, zoals je in ons overzicht hebt gezien. Als je een tros wilt maken met meer dan 5 lampen, dan heb je in totaal minimaal 4 lasklemmen nodig. Deze lasklemmen moet je met elkaar verbinden met een klein stuk geïsoleerd koperdraad. 

Snoerboer BlogSnoerboer Blog

Gaat het toch niet helemaal lekker? Of juist wel?

Bel ons, mail ons, kom bij ons langs! We helpen je graag uit de brand en we vinden het ook nog eens gezellig als je er bent. Dubbel feest. Is het wel gelukt? Stuur ons een foto van het resultaat, vinden we leuk om te zien.

01 september 2017