Hoe krijg ik mijn fitting open?

< Terug naar overzicht

 Hoe krijg ik mijn fitting open? 

Ineens weet je het zeker, je gaat aan de slag met het maken van je eigen lamp. Zorgvuldig heb je alle onderdelen bij elkaar gezocht, waaronder die ene gave fitting. Nadat de postbode je pakketje heeft bezorgd of nadat je zelf je trofeeën naar huis hebt weten te slepen, ga je meteen aan de slag. Je bestudeert je fitting van dichtbij en laat ‘m door je handen gaan. Voordat je het doorhebt hoor je “klik” - de fitting zit zo vast als een kraal in een kinderneusje. Een onheilspellend gevoel bekruipt je: “Wat heb ik gedaan..?!

Geen paniek! Wij helpen je uit de brand, lees hieronder verder hoe jij je fitting weer los krijgt.

Maar eerst: wat is er nou precies gebeurd?!

Je fitting is gesloten door een handigheidje dat ervoor zorgt dat je je fitting niet uit elkaar draait als je een lichtbron vervangt. Super veilig! Al zorgt dit vernuft wel voor de nodige frustraties. Je zal niet de eerste zijn die de fitting met een theatraal gebaar in de vuilnisbak werpt nadat deze per ongeluk vast werd gedraaid. Of nog erger; “vast” werd geleverd. Aiii…

Snoerboer BlogSnoerboer Blog

STAP 1 - Zoek het “vastlopertje”

Oké, we beginnen bij het begin. Als je in de fitting kijkt, aan de kant waar je de lamp in zou draaien, kijk je tegen het contactplaatje aan. In het midden zie je een klein metalen deeltje. Dit deeltje maakt contact met de achterkant van de lichtbron en zorgt dat de spanning doorgegeven wordt. Aan weerszijden van het contactpuntje zie je vaak twee kleine ronde gaatjes. Aan de achterzijde van die gaatjes maak je uiteindelijk je snoer vast.

Afhankelijk van het type fitting dat je gekozen hebt zie je ook een klein metalen of kunststof uitstekend deeltje dat vastzit tegen de binnenzijde van de fitting. Precies dit onderdeel is de veroorzaker van het euvel. Het loopt vast tegen het reliëf aan de binnenkant van de fitting en zorgt er zo voor dat de fitting niet meer open kan.

STAP 2 - Druk het “vastlopertje” naar binnen

Goed, men neme een spanningzoeker of een kleine platte schroevendraaier en plaatst dit achter het metalen of kunststof “vastlopertje”. Buig of druk nu, met beleid, het vastlopende onderdeel een beetje naar binnen. Richting het midden de fitting, naar het contactpunt toe en van de binnenzijde van de fitting af. Hierdoor ontstaat wat ruimte tussen het uitstekende onderdeel en binnenzijde van de fitting.

Snoerboer BlogSnoerboer Blog

STAP 3 - Draai je tegelijkertijd de fitting beetje bij beetje open

Probeer je fitting tegelijkertijd een stukje open te draaien. Het kan nu lijken alsof je een octopus moet zijn om voor elkaar te krijgen, maar oefening baart kunst. Anders heb je meteen een goede reden om die leuke buur eens aan te spreken; wellicht wil deze je wel een handje helpen :-) Als het gelukt is de fitting een stukje open te draaien, zal je merken dat deze verderop weer vast loopt. Je herhaalt de voorgaande stap totdat de fitting helemaal los is.

YES! Je kan nu verder met het maken van je eigen lamp!

Of eh, toch niet? Neem een adempauze, hou je fitting bij de hand en bel 010 737 0991. Zijn we er niet? Bel dan de volgende dag, vol goede moed. Gooi je fitting in geen geval in de prullenbak en al helemaal niet uit het raam; je kan ‘m gewoon nog gebruiken.

12 september 2017