De 3 grote verschillen tussen ledlampen, spaarlampen, halogeenlampen en gloeilampen

< Terug naar overzicht

Snoerboer Blog

 De 3 grote verschillen tussen ledlampen, spaarlampen, halogeenlampen en gloeilampen  

Je hebt zó veel lichtbronnen waaruit je tegenwoordig kan kiezen, maar wat is nou het grote verschil tussen al die soorten? Het verschil tussen energieverbruik, warmteafgifte en lichttechniek zie je namelijk niet (altijd) in één oogopslag. Daarom leggen wij je in deze blog de drie grote verschillen uit tussen ledlampen, spaarlampen, halogeenlampen en gloeilampen. Opgelet, daar gaan we:De ledlamp (onze favoriet!)

1. Branduren: 15.000
2. Energieverbruik: Mega ultra laag
3. Warm: Nee hoor, eerder koud!

Snoerboer BlogSnoerboer Blog

Led is de nieuwste en energiezuinigste lichttechniek op de markt. Het heeft een tijd geduurd, maar tegenwoordig kan je een ledlamp nauwelijks onderscheiden van een gloeilamp - zo mooi en verfijnd zijn ze nu.

Led zijn licht-emmiterende dioden (precies, dat zijn nou die gele dingen die je in de ledlamp ziet) en die dioden zetten elektriciteit om in licht. Hoe hoger de lichtopbrengst is, hoe meer dioden er nodig zijn. Het fijne aan deze techniek is dat het geen warmte afgeeft, dat het mooi voor het oog is, dat het geen energie slurpt én dat ze net als een gloeilamp direct aanspringen.


De spaarlamp

1. Branduren: 7.000
2. Energieverbruik: Laag
3. Warmteafgifte: Medium

Snoerboer BlogSnoerboer Blog

Wist je dat een andere naam voor ‘spaarlamp’ ook wel ‘compacte fluorescentielamp (CFL)’ is? Een spaarlamp is namelijk een heel kleine, opgefrommelde TL-buis. Grappig he? Vinden wij van wel.

De techniek van een spaarlamp is totaal anders dan bij een gloeilamp. Er wordt niet meer met een gloeidraad gewerkt, maar met kwikdampen (laat de lamp dus niet vallen, want dan komen die dampen vrij!). Kort door de bocht: zodra de kwikdamp en elektriciteit contact maken komt er UV-straling vrij die wordt omgezet in licht. Dat zorgt ervoor dat de spaarlamp wat opstarttijd nodig heeft. Maar het fijne is dat de spaarlamp wel veel langer meegaat en veel energiezuiniger is dan de halogeenlamp of de gloeilamp. Ten opzichte van de gloeilamp is de CFL maar liefst 80% energiezuiniger!

Daarnaast is de spaarlamp in een enorm scala aan lichtkleuren (van daglicht tot flame) verkrijgbaar. Maar pas wel op, ook de spaarlamp wordt nog warm, mensen. Daarom is een spaarlamp altijd voorzien van een “witte” rand. Hierin zit de lichttechniek, maar ook de ventilatiemogelijkheid.


De halogeenlamp

1. Branduren: 1.500
2. Energieverbruik: Lager dan de gloeilamp, maar nog steeds hoog (30% besparing)
3. Warmteafgifte: JA PAS OP JE HANDEN

Snoerboer BlogSnoerboer Blog

De halogeenlamp is de gloeilamp in een nieuw jasje - een jasje van gas waaraan de stof halogeen is toegevoegd. Dit jasje zorgt ervoor dat het (door hitte) afgestoten wolfraam van het gloeidraad wordt hergebruikt. Daardoor heeft de halogeenlamp een langere levensduur én een lager energieverbruik dan de gloeilamp.


De gloeilamp of kooldraadlamp

1. Branduren: 1.000
2. Energieverbruik: Hoog
3. Warm: LOEIHEET! NIET AANRAKEN!

Snoerboer BlogSnoerboer Blog

Dit is de aller oudste en bekendste elektrische lichtbron. In de negentiende eeuw waren meerdere uitvinders, waaronder Joseph Swan, bezig met een lichtbron die brandde zonder olie of vuur. Het is Thomas Edison die in 1879 in New York de eerste gloeilamp ooit aanzet.

In de lamp zit tegenwoordig een draad van onder andere het transitiemetaal wolfraam. Contact met elektriciteit zorgt ervoor dat de draad enorm heet wordt en licht uitstraalt. Vandaar dus dat je altijd moet oppassen met het aanraken van een brandende gloeilamp - deze zijn loeiheet! Voordat de gloeidraad van wolfraam werd voorzien was deze van een kooldraad. De lichtopbrengst van kooldraad was echter belabberd laag, terwijl de energierekening ondertussen bleef stijgen.

Nog steeds is de gloeilamp een energieslurper en de lamp heeft een lage levensduur.Daarom is in 2012 in de Europese Unie een wet aangenomen die, met het oog op het milieu en energieverspilling, de import van gloeilampen verbiedt. Maar toch: die mooie warme lichtkleur en die fijne dimbaarheid - de gloeilamp zal altijd een speciaal plekje in ons hart houden.


Dit zijn de drie grote verschillen

Hierboven lees je dus wat de verschillen tussen de lichtbronnen zijn en hoe het komt dat deze verschillen er zijn. We kunnen ons voorstellen dat je wellicht een beetje duizelig bent geworden van al deze informatie, daarom de drie grote verschillen nog even op een rijtje:

Gloeilamp Halogeenlamp Spaarlamp Ledlamp
Gem. branduren 1.000 1.500 7.000 15.000
Energieverbruik Zeer hoog Nog steeds wel hoog  Laag Iets lager dan de spaarlamp
Warmteafgifte HEET Erg warm Medium Koud


Welke lamp kies jij?

Hopelijk heb je nu een goed beeld van de belangrijkste verschillen tussen ledlampen, spaarlampen, halogeenlampen en gloei- en kooldraadlampen. We hebben het stiekem al wel verklapt: onze ledlamp is de favoriet. Met het oog op milieubewustzijn vinden wij vooral de lange levensduur erg belangrijk. Een ledlamp kost vaak wat meer, maar je doet er langer mee én je energierekening gaat omlaag. Al helemaal mooi meegenomen is dat de ledlamp tegenwoordig de lichtkleur én de prettige dimbaarheid van een gloeilamp evenaart. Wat is jouw favoriete lichtbron?

Ben je benieuwd welke lichtbronnen wij allemaal hebben? Bekijk hier onze collectie:

Vind je het nog steeds allemaal heel complex? Of wil je meer informatie over een (specifieke) lamp? Neem dan gauw contact met ons op, want we helpen je graag om jouw verlichting zo mooi mogelijk te maken!

We zijn benieuwd naar het resultaat

Deel een foto van jouw lamp met ons via @snoerboer of #snoerboer en wie weet zie jij jouw lamp binnenkort voorbij komen op een van onze social media kanalen.

25 juni 2018