Aarden, wat is dat nu precies?

< Terug naar overzicht

Aarden hoofdfoto

 Aarden, wat is dat nu precies? 

Bij verlichting krijg je er dikwijls mee te maken; een aardedraad! Vooral als je in een gerenoveerd of nieuwbouwhuis woont laat deze groen/gele kabel zich graag zien. Maar wat is de functie nu precies van een aardedraad? In deze blog vertellen we je het in een notendop!

Snoerboer Blog

Waar vind je ‘m?

Als je een lampje aan gaat sluiten tref je sowieso twee draden aan; een bruine (fasedraad) en een blauwe (nuldraad). De bruine draad is voor de stroomtoevoer, de blauwe voor de afvoer. De derde groen/gele draad is de aardedraad én optioneel. Omdat je niet verplicht bent om je verlichting te aarden, tref je deze draad niet in iedere situatie aan. Over het algemeen wordt het aarden van je verlichting wel als veilig beschouwd, zeker als je lamp van geleidend materiaal is gemaakt. Daarom zijn vooral lichtpunten in nieuwere woningen met deze draad uitgerust.

Functie aardedraad

Een aardedraad heeft eigenlijk geen functie; totdat het mis gaat (trommelgeroffel). Op het moment dat er een defect ontstaat in de constructie van jouw lamp en het geheel daardoor onder spanning komt te staan, kan dit voor jou een gevaarlijke situatie opleveren. Elektriciteit zoekt namelijk, net zoals bij bliksem het geval is, de snelste weg naar de aarde. In veel gevallen zou jij dan de sigaar zijn. Om dit te voorkomen is de aardedraad in het leven geroepen. Deze leidt deze verkeerde lekspanning weg via de aardlekschakelaar die spanning in het circuit vervolgens onmogelijk maakt. Pfiew! Onze groen/gele held zorgt er daarmee voor dat er geen spanning komt te staan op delen die niet onder spanning horen te staan. En houdt jou daarmee uit de wind!

Snoerboer BlogSnoerboer Blog

Aansluiten aardedraad

De volgende stap is de stekker aan het snoer monteren. Draai de schroef uit de stekker en schuif de huls van het binnenwerk af. Plak weer een plakbandje rondom het snoer op zo’n drie centimeter van het einde. Knip, met net zoveel beleid als bij de fitting, je snoer rondom door. Schuif wederom de mantel van je kabel af, strip de uiteinden van de koperdraadjes en plaats de gestripte stukken in de daarvoor bestemde openingen in de pinnen van de stekker. Steken er geen draadjes uit? Draai dan de schroeven vast. Je kan, als je dezelfde stekker gebruikt als voorgeschreven, ook het palletje vooraan het binnenwerkje los te draaien. Hier klem je het snoer uiteindelijk ook nog onder, wat zorgt voor een nette én veilige afwerking. Zitten je snoer vast in de daarvoor bestemde plekken? Draai dan ook de schroeven van het palletje aan en schuif de huls over de stekker heen. Draai de schoef aan en, je raadt het al, je gemonteerde stekker is een feit!

Snoerboer BlogSnoerboer Blog

Aardedraad in vochtige ruimtes

Bij Snoerboer krijgen we dikwijls de vraag of een hanglampje in een vochtige ruimte of zelfs buiten mogelijk is indien je de constructie aardt. Dit behoeft wat uitleg. Eigenlijk is een “open” lampje in een vochtige ruimte nooit een goed idee. Het aarden van de constructie voorkomt de kortsluiting namelijk niet maar zorgt er alleen voor dat - indien er sprake is van een defect in de constructie - de spanningstoevoer direct gestopt wordt. We adviseren je daarom om ten alle tijde voor speciale buiten- of badkamerverlichting te kiezen in vochtige ruimten. Veiligheid boven alles!

Snoerboer Blog

De uitsmijter

Goed, we besluiten met een wijze raad. Een lamp aarden is veilig, maar niet heilig! Elektriciteit en nattigheid samen is eigenlijk nooit een goed idee. Kies daarom de juiste onderdelen bij de juiste toepassing en voorkom een hoop ellende. Twijfel je of jouw lamp geaard kan of moet worden? Vraag het onze klantenservice!

31 januari 2018