5 opties voor dimmen zonder klussen

< Terug naar overzicht

5 opties voor dimmen zonder klussen

5 opties voor dimmen zonder klussen

Kerst staat voor de deur! Een kerstboom in vol ornaat, knisperend haardvuur, gezellig samenzijn met vrienden en familie aan een mooi gedekte tafel met gedimd licht – het hoort er allemaal bij. Maar wat als je huidige verlichting niet helemaal past bij de sfeer de je met Kerst uit wil stralen? En je tijd, middelen noch zin hebt om aan het klussen te gaan? In deze blog “5 opties voor dimmen zonder klussen” lees je hoe je dan te werk gaat.


1. De lampsjaal

Makkelijk maar met een groots effect: de lampsjaal. Dit gebreide accessoire schuif je over je lichtbron heen waardoor het licht gefilterd wordt. Wat overblijft is zacht sfeerlicht. Afhankelijk van de kleur die je kiest kan je de uitstraling nog verder aanpassen. De lampsjaal is verkrijgbaar in zes frisse kleuren en drie maten. Kies een S als je een peervormige lamp gebruikt, een M bij een “Edison” of kleine globe en een L voor de echt grote jongens. Maar let op; de lampsjaal kan alleen gebruikt worden bij ledlampen. Gloei- en halogeenlampen worden te warm als ze aan staan waardoor de sjaal kan beschadigen. Da’s natuurlijk niet de bedoeling! Mocht je later weer een fellere lamp nodig hebben dan schuif je het accessoire zó weer van de lamp af. Een kind kan de was doen.

Snoerboer Blog


2. De 3-step-dimlamp

Een vernuftig ding, deze 3-step-dimlamp! Voor het dimmen van deze lichtbron kan je namelijk gewoon je (wand)schakelaar gebruiken. In de lichtbron zelf zit een slim systeem wat de lamp in drie stapjes zachter doet branden. Klik je één keer op de schakelaar, dan schakel je de lamp in op z’n sterkste stand. Als je ‘m daarna uitschakelt en weer aanzet, brandt de lamp een beetje minder fel. Bij de volgende keer inschakelen - je voelt ‘m vast aankomen - brandt de lichtbron op z’n allerzachtste stand. Hierna kan je de lamp gewoon uitzetten. Omdat alle techniek binnenin de lamp zit komt er verder geen kluswerk aan te pas. Handig!

Snoerboer Blog


3. Stekkerdimmer

De stekker- of stopcontactdimmer is een heel toegankelijke en eenvoudige optie als jouw lamp een stekker heeft. De stekkerdimmer plaats je in het stopcontact en daarin plug je je lamp. Enne - dat is werkelijk alles! Op de dimmer zit een draaiknopje waar je je lamp vervolgens mee bedient. Een conventionele stekkerdimmer is enkel geschikt voor gloei- en halogeenlampen maar er zijn ook varianten die geschikt zijn voor dimbare ledlampen. Eigenlijk kan je er alle kanten mee op zolang jouw lamp maar een stekker heeft en jouw lichtbron past binnen de wattagegrenzen van de dimmer.

Snoerboer Blog


4. Een extra lichtbron

Een lamp met hoge lichtopbrengst boven de tafel kan heel prettig zijn. Zeker als je aan tafel werkt, je opmaakt of wanneer je bij dat licht moet kunnen lezen. Bij een sfeervol dinertje of een avondje relaxen zijn je wensen misschien net anders. Daarom kan het lonend zijn om een extra lichtbron te gebruiken die een lagere lichtopbrengst heeft. Het is misschien een beetje een open deur, maar als je de lichtbron in jouw armatuur gemakkelijk kunt vervangen is dit een zeer eenvoudige oplossing. Ben je benieuwd welke specificaties bepalen of een lamp sfeervol is of juist functioneel licht geeft? Let dan op de lichtkleur uitgedrukt in graden Kelvin en de lichtopbrengst in Lumen. Voor beide geldt; hoe lager, hoe sfeervoller de lamp. Je kan ook de blog welke lichtkleur heb ik nodig raadplegen voor meer informatie over de lichtkleuren en de invloed ervan op je interieur.


5. Slimme verlichting

Oké, deze oplossing is iets prijziger dan voorgaande opties, maar ook hier komt geen gereedschap aan te pas! Slimme verlichting doet het denkwerk zelf. Het bedienen ervan gaat via je smartphone of tablet. Afhankelijk van het systeem dat je kiest kan je je lichtbronnen er niet alleen mee in- en uitschakelen maar er ook de felheid en lichtkleur bepalen. In de meeste gevallen heb je een apparaat nodig dat de verlichting met de wifi verbindt. Daarna kan je de lichtbronnen met je telefoon of tablet opzoeken en instellen. Een goed voorbeeld van een dergelijk systeem is Hue van Philips. Afgezien van een beetje technische kennis met installeren is het dimmen van een lamp hiermee ook echt een makkie!

Snoerboer BlogSnoerboer Blog


Even dimmen – letterlijk!

Met de 5 opties van hierboven is dimmen inderdaad een klusje dat je eventjes doet. Geen gereedschap, geen snoeren en al helemaal geen gehannes met schakelmateriaal. Het lijstje met de producten uit de tekst vind je hieronder. Mocht je wél geïnteresseerd zijn in een dimmer die je in de muur installeert, neem dan eens een kijkje bij onze wanddimmers.

19 december 2018